X TERUG

EK SPECIAL 2008

Openingsverhaal - Artiest Robin van Persie - Lucian Sânmartean - Ballack overtuigd van herhaling WK '06 - Marko Arnautovich - Ronaldo scoort voor landmijnslachtoffers - Ondřej Švejdik - Vrolijke tweeling Trix en Flix - Voetbalpartijtje op grote hoogte

Van Basten wil ook als coach de Europese titel

Oranjezonneschijn in de Alpen?

Kritiek daalde na de kwalificatie op Oranje neer als forse stortbuien. Euro 2008 was weliswaar gehaald, maar het spel was meestal niet om aan te zien. Voetbalminnend Nederland klaagde steen en been alsof het over het weer ging. Bondscoach Marco van Basten lijkt echter net op tijd het juiste speltype voor zijn selectie te hebben gevonden en ziet na de donkere kwalificatieperiode plots zonneschijn in het verschiet. ,,Op het EK willen we voor de hoofdprijs gaan. We willen winnen!’’, klinkt het uit de mond van de Europese kampioen van twintig jaar geleden.

Sinds de verrassende finaleplaats van Oranje op het WK van 1974 bombardeert het legioen haar nationale voetbalelf steevast tot een topfavoriet voor een grote titel. Niet onterecht, want Oranje herbergt al tientallen jaren veel kwaliteit en bovendien zijn vorm van de dag en geluk bepalende factoren op een eindtoernooi. Het Nederlands elftal kan daarbij een cv overleggen waar je u tegen zegt als het om eindtoernooien gaat in de laatste 34 jaar. Een Europese titel, twee WK-finales, een WK halve finale, vier EK halve finales, een WK-kwartfinale en een EK-kwartfinale. Toch lijkt de euforie rond Oranje aan de vooravond van Euro 2008 niet zo uitbundig als normaal. Het povere spel tegen voetbaldreumesen als Albanië, Luxemburg en Wit-Rusland hangt nog als een hardnekkige mist in de hoofden van de Oranje-supporters en de loting voor het eindtoernooi heeft daarbij nog eens voor een extra depressie gezorgd. ,,Dit is ‘heavy’’’, sprak Marco van Basten nadat hij wereldkampioen Italië, vice-wereldkampioen Frankrijk en de nummer één uit zijn eigen kwalificatiegroep, Roemenië uit de glazen bokalen zag komen. ,,Op het WK zeiden ze al dat we met Argentinië, Servië & Montenegro en Ivoorkust in de poule des doods zaten. Ik ben benieuwd hoe ze deze poule dan gaan noemen’’, vroeg hij zich geamuseerd af.

Slagregens

Gure slagregens daalden de afgelopen twee jaar vooral op het hoofd van de bondscoach neer. Er was kritiek op zijn selectiebeleid, waarin hij volgens velen Jan en alleman liet opdraven. De speelstijl deugde van geen kant. Spelers speelden niet op hun vertrouwde clubstek. Van Basten bleef er stoďcijns onder. Hij puzzelde en puzzelde in de wetenschap dat hij pas echt wordt afgerekend op Euro 2008, want dat was het doel toen hij vier jaar geleden door de KNVB werd aangesteld. Samen met zijn kompanen Johnny van ’t Schip en Rob Witschge zocht hij naar een systeem dat het beste bij de huidige selectie past. In februari van dit jaar toverde San Marco plots een 4-2-3-1-systeem uit de hoge hoed en overklaste hiermee het door iedereen hoog aangeslagen Kroatië in eigen huis (0-3). De creatieve middenvelders Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart zorgden voortdurend voor gevaar, de aanvallende acties van de verdedigers Johnny Heitinga en Tim de Cler maakten de Kroaten radeloos, terwijl Demy de Zeeuw en Giovanni van Bronckhorst de boel feilloos controleerden en achterin Joris Mathijssen nauwelijks iets weggaf. ,,Het was soms heel mooi om te zien. Deze zege heeft betekenis in Europa, want Kroatië heeft een goede reputatie. We hebben voetbal van hoge kwaliteit laten zien en dat geeft ons echt veel vertrouwen voor de toekomst’’, concludeerde Van Basten tevreden in Split. Eindelijk had de medicijnman van Oranje de dans gevonden om de samengepakte donkere wolken te verdrijven.

De 3-0 achterstand in en tegen Oostenrijk van zes weken later leek even een nieuw regenfront boven Oranje aan te kondigen, maar in de tweede helft bogen de Nederlandse internationals de stand historisch om in een 3-4-zege. De belabberde eerste helft werd toegeschreven aan unieke persoonlijke fouten en een slappe instelling. Een goede leerschool voor Euro 2008, want een dergelijke spelopvatting tegen Italië, Frankrijk of Roemenië staat vrijwel gelijk aan het aanwakkeren van een dodelijke orkaan. Alles wat Oranje was snelde in Wenen dan ook naar de microfoon om te verklaren dat dit op het EK ondenkbaar is. Met de enorme tegenstand in de groepsfase hoeft niemand op scherp te worden gezet. Iedereen weet dat het er direct om gaat, was de boodschap aan het volk.

Het Oranje-legioen is door die vreemde pot voetbal in Oostenrijk toch weer wat onzeker geworden. Zij zien het als het Nederlandse weer: het kan vriezen, het kan dooien met Oranje. Bondscoach Marco van Basten heeft echter vertrouwen in een goede afloop. En waarom niet? Zijn ploeg loopt over van de creativiteit, hij heeft twee levensgevaarlijke spitsen en heeft het vaak wat naďeve aanvalsspel van Oranje getemperd met een flinke dosis zakelijkheid. Als geen ander weet hij wat er allemaal moet gebeuren om de titel binnen te halen, want in 1988 tilde hij de cup zelf boven het hoofd. Als coach wil hij nu niets liever dan hetzelfde doen. Zonder paraplu reist Van Basten met zijn selectie naar Bern, erop rekenend dat er na de vele regen van de afgelopen twee jaar Oranje-zonneschijn in de Alpen te zien zal zijn.

(Foto: Friedländer)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Artiest Robin van Persie als inspirator van Oranje 

Op het WK in Duitsland stond hij er plots. Een basisplaats bij zijn club Arsenal had hij nog niet weten te verwerven, maar bondscoach Marco van Basten gaf hem een kans in Oranje. Met beide handen greep het voormalig enfant terrible van Feyenoord het buitenkansje aan en speelde op rechts in de aanval een puik WK. Nu is de artiest Robin van Persie twee jaar rijper. Door blessureleed komt hij fris naar Bern en wordt van hem een rol als grote inspirator van Oranje verwacht.

Dirk Kuijt leek kort voor het WK 2006 de man op rechts te zijn in de Oranje-aanvalslinie, maar Marco van Basten wilde in het oefenduel tegen Kameroen eens kijken hoe Robin van Persie er voor stond. Hij werd verrast door het spel van de Arsenal-belofte en ruimde definitief een plekje voor hem in. Het vertrouwen beschaamde Van Persie niet. In het eerste duel tegen Servië & Montenegro verzorgde hij de assist bij Oranje’s enige treffer van Arjen Robben. Tegen Ivoorkust knalde hij hoogstpersoonlijk een zelf versierde vrije trap snoeihard tegen de touwen en in de achtste finale tegen Portugal was hij uitblinker. De technicus ontpopte zich als de toekomst van Oranje.

Van Basten noemt hem een artiest op het veld. Een onvervalste linkspoot. Altijd goed voor een paar onverwachte acties of een keihard schot. Een speler die het verschil kan en wil maken. Na zijn lastige puberperiode bij Feyenoord werd Van Persie bij Arsenal in korte tijd volwassen. Hij werd kritisch op zichzelf, wilde leren van anderen en stelde zichzelf ten doel om beslissend te zijn in de wedstrijd. In de kwalificatie voor Euro 2008 voegde hij de daad direct bij het woord. In de thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland (3-0) was hij met twee treffers heel belangrijk en een maand later was hij opnieuw succesvol met doelpunten in en tegen Bulgarije (1-1) en thuis tegen Albanië (2-1).

Daarna begon hij te kwakkelen met blessures. Een te uitbundige juichpartij bij Arsenal leverde hem een ongelukkige breuk in de voet op. Terug in Oranje verdraaide hij zijn knie en dit voorjaar kampte de balvirtuoos met een onwillige hamstring. Kortom het afgelopen jaar kwam Van Persie niet veel aan spelen toe. Het hoeft geen nadeel te zijn voor Oranje. Marco van Basten weet dat als geen ander. Hij maakte min of meer hetzelfde mee in de aanloop naar het EK van 1988. In het eerste duel tegen de Sovjet Unie zat hij zelfs nog op de bank, maar groeide daarna uit tot de ster van het toernooi met de hoofdprijs als beloning. Of Van Persie een zelfde rol kan spelen is afwachten. Van Basten heeft de 24-jarige aanvaller in ieder geval altijd door dik en dun gesteund en zal dat blijven doen. Van Persie weet dat en is bereid door het vuur te gaan voor de bondscoach. Wellicht dat een ontketende artiest Oranje kan inspireren tot grootse daden.

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Lucian Sânmartean vindt het prima dat niemand praat over Roemenië

 ,,Wij gaan voor een verrassing zorgen!’’

Aan het begin van het voetbalseizoen had hij nog stille hoop van de partij te zijn op Euro 2008. Veertien wedstrijden speelde hij voor FC Utrecht, maar daarna hield een hardnekkige blessure Lucian Sânmartean aan de kant. De viervoudig Roemeens international moet het EK dus vanaf zijn eigen bank bekijken. Zijn land wordt in de poule des doods nauwelijks genoemd, maar dat komt de Roemenen alleen maar goed uit volgens de Utrechtse dribbelaar. ,,Wij gaan voor een verrassing zorgen!’’,, klinkt het overtuigd uit zijn mond.

Sinds het lot Oranje, Frankrijk, Italië en Roemenië tot elkaar veroordeelde in EK-groep C wordt er vooral gesproken over de WK-finalisten van 2006 en de brigade van Marco van Basten. Roemenië eindigde in de kwalificatie als eerste in de groep van Oranje, maar wordt desondanks slechts als een outsider gezien in de poule des doods. Volgens Sânmartean is dat ook wel logisch. ,,Italië, Frankrijk en Nederland zijn toplanden en natuurlijk geeft niemand ons een kans. Maar het is goed dat wij een outsider zijn. Wij kunnen alleen zo goed mogelijk spelen als we kunnen. Wij hebben niets te verliezen. Daarom ben ik ervan overtuigd dat we voor een verrassing gaan zorgen en een lange neus kunnen trekken naar iedereen.’’

De sierlijke middenvelder van FC Utrecht acht zijn land dus verre van kansloos. ,,De kracht van Roemenië is het collectief. Het is een positieve groep met twee of drie spelers van hoge kwaliteit. Ik bedoel dan Adrian Mutu en Christian Chivu, maar ook doelman Bogdan Lobont. Een groot deel zal op hun schouders terecht komen. Zij moeten iets moois laten zien’’, aldus Sânmartean. ,,De groep heeft ook echt de wil om te winnen. Na de gouden tijd van Roemenië, de Hagi-tijd zoals wij het noemen, willen de spelers in de huidige selectie bewijzen dat ze ook goed zijn. Die motivatie levert ons hopelijk succes op en gaat ervoor zorgen dat we op het EK enkele goede wedstrijden gaan spelen.’’

 

Gitzwarte periode

Ook al is het bijna alweer vier jaar geleden dat Sânmartean het Roemeense shirt droeg, als het om de nationale ploeg gaat spreekt hij nog steeds over ‘wij’. Nooit heeft hij het nationale elftal uit zijn hoofd gezet en een comeback leek vele malen dichtbij. Bondscoach Victor Piturca zag in hem ook een belangrijke schakel binnen de nationale ploeg, maar het heeft Sânmartean de afgelopen jaren op zijn zachts gezegd niet mee gezeten. De laatste vijf seizoen speelde hij slechts 21 competitiewedstrijden! Daarvoor leek een glansrijke voetbalcarričre in het verschiet te liggen voor de ‘Platini van de Balkan’.  Op zijn achttiende jaar werd hij prof bij de club uit zijn geboortestad, Gloria Bastrita. Hij speelde er vijf jaar en groeide de laatste drie seizoenen uit tot een vaste kracht en scoorde in totaal twaalf keer voor zijn club. Het leverde hem een contract op bij de legendarische Griekse topper Panathinaikos. Daar debuteerde hij in de met 5-0 verloren Champions League-wedstrijd tegen Manchester United.

In dat seizoen 2003-2004 speelde hij 18 wedstrijden voor Panathinaikos en scoorde eenmaal. De Italiaanse trainer Alberto Malesani zag het tot groot ongenoegen van zijn medespelers en de fans niet in de Roemeen zitten. In zijn tweede seizoen in Giekenland kwam Sânmartean tot slechts zes wedstrijden en een gitzwarte periode in zijn nog jonge voetballoopbaan brak aan. Malesani verbande hem naar de tribune en weerde hem van de groepstrainingen. In de seizoenen 2005-2206 en 2006-2007 speelde de Roemeens international geen enkele wedstrijd voor Panathinaikos en zag nauwelijks een bal. Zijn conditie hield hij op peil met looptrainingen. Sânmartean wilde weg, maar de club liet hem niet gaan, totdat een arbitragezaak hem uit zijn lijden verloste. Transfervrij kwam hij op aanraden van zijn toenmalig ploeggenoot Nordin Wooter naar Nederland, waar FC Utrecht hem voor de neus van AZ wegkaapte.

Blessureleed

In Utrecht wilde Sânmartean zijn technisch begaafde spel aan de wereld tonen, maar blessureleed speelde hem voortdurend parten. Na gezeur rond zijn werkvergunning, het wegwerken van zijn in Griekenland opgelopen conditionele achterstand en twee kleine blessures maakte hij eind maart 2007 zijn debuut voor FC Utrecht tijdens de herdenkingswedstrijd voor de plots overleden David di Tommaso. In de daarop volgende thuiswedstrijd tegen Willem II maakte de Roemeen zijn Eredivisiedebuut, maar raakte meteen alweer geblesseerd. Een spierscheuring hield hem weken langs de kant en bij zijn rentree in Jong FC Utrecht in mei kreeg hij last van zijn lies. Het afgelopen seizoen moest alles anders worden. In zijn hoofd spookte zelfs Euro 2008. ,,Ik kan niet zeggen dat ik er echt op hoopte. Roemenië had een nieuwe coach en er zijn veel dingen veranderd rond de nationale ploeg. Ik hoopte wel met goede wedstrijden mezelf weer in de kijker te spelen, maar het leven is niet altijd zoals je het wilt’’, aldus Sânmartean, die een uitstekende competitiestart bij FC Utrecht kende. Geruchten deden zelfs de ronde dat topclubs hem wilden inlijven. Eind oktober sloeg het noodlot weer toe. Zijn buikspieren speelden op en een operatie bleek uiteindelijk noodzakelijk. Na zijn herstel keerde hij even terug, maar een nieuwe blessure zette een streep onder een opnieuw teleurstellend seizoen.

Zelf ontkent de Roemeen blessuregevoelig te zijn. ,,Ik heb dit seizoen veertien wedstrijden gespeeld. Het is niet mijn schuld dat ik geblesseerd raak. Het is ook niet mijn schuld dat de doktoren niet konden vinden wat ik precies had. Ik ben helemaal niet vaak geblesseerd, maar ik word er gek van dat ze mij niet fit krijgen’’, aldus de Utrecht-middenvelder, die eind april voor de tweede maal werd geopereerd. Hij hoopt voor het nieuwe seizoen weer fit te zijn en zich eindelijk weer eens te bewijzen. ,,Misschien komt er dan ooit nog eens een uitnodiging voor de nationale ploeg.’’ Deze zomer moet hij het dus met tv-beelden doen van zijn eveneens in oranje spelende landgenoten. Roemenië speelde altijd in traditioneel geel, maar enkele jaren geleden werd overgestapt naar oranje. Sânmartean vind dat jammer. ,,Ik vind het gele shirt veel mooier. Ik weet ook niet waarom ze zijn overgegaan op oranje, maar ze zullen er wel een goede reden voor hebben gehad.’’ Bang voor het andere Oranje is de onfortuinlijke Roemeen overigens helemaal niet al vind hij Nederland wel sterk. ,,Nederland heeft goede spelers, jonge spelers ook, die allemaal bij grote clubs spelen. Ze hebben dus ook veel ervaring. Nederland is een van de topteams van de wereld’’, aldus Sânmartean, die duidelijk is in zijn antwoord op de vraag hoe hij de kansen van Oranje ziet op het EK. ,,Dat interesseert mij niet! Ik ben Roemeen! Ik hoop dat Roemenië de finale haalt, maar dat wordt moeilijk. Italië is mijn favoriet.’’

(Foto: Frank Zilver)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

 

Ballack overtuigd van herhaling WK 2006

Duitsland’s aanvoerder Michael Ballack is ervan overtuigd dat zijn ploeg op Euro 2008 de halve finales haalt. Hij voorziet zelfs dezelfde ploegen bij de laatste vier als op het WK 2006. Of Duitsland, Frankrijk, Italië of Portugal daarna de titel pakt vindt de middenvelder van Chelsea moeilijk te voorspellen, omdat details dergelijke wedstrijden beslissen, zo liet hij in Der Spiegel weten.

Ballack heeft ondanks een langdurige blessure een goed slot van de Engelse competitie en de Champions League achter de rug. In de EK-kwalificatie speelde de aanvoerder slechts vijf wedstrijden, waarin hij wel drie keer scoorde. In februari maakte hij zijn rentree in de Duitse ploeg tijdens het oefenduel tegen Oostenrijk. Een goed clubseizoen is voor Ballack overigens geen garantie voor een goed eindtoernooi. In 2004 speelde hij naar eigen zeggen zijn beste voetbal, maar werd Duitsland in de eerste ronde van het EK in Portugal zonder winstpartij in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij heeft dan ook liever een gemiddeld clubseizoen met de Europese titel aan het einde.

(Foto: Adidas)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Spits Marko Arnautovich ziet weinig kansen voor ’zijn’ Oostenrijk

 ,,Het zou een wonder zijn als we de tweede ronde halen’’

Gastlanden zijn vaak tot een stunt in staat. Het kleine Zuid-Korea haalde met Hiddink zelfs de halve finale van het WK 2002. Ook Oostenrijk is in de voetbalwereld bepaald geen hoogvlieger en de belabberde voorbereiding op Euro 2008 voorspelt weinig goeds. De talentvolle FC Twente-spits Marko Arnautovich ziet een stunt van zijn landgenoten dan ook niet echt gebeuren. ,,Oostenrijk is natuurlijk geen favoriet. We zijn gewoon het gastland en we zien wel. Maar het zou een wonder zijn als we de tweede ronde halen.’’

Arnautovic werd in 2006 door scouts naar Enschede gehaald en maakte in de A1 van FC Twente/Heracles al snel naam. Het tijdschrift Sportweek noemde hem na een indrukwekkend optreden tegen de A1 van Ajax een wereldspits vanwege zijn lengte, kracht, balvastheid en behendigheid in de kleine ruimte. De spits met een Servische vader en Oostenrijkse moeder doet met zijn speelstijl veel denken aan de Zweedse superster Ibrahimovic en kreeg dan ook al snel de bijnaam ‘Zlatan’. Zelf blijft Arnautovic daar nuchter onder. ,,Ik vind het mooi, maar ga gewoon mijn eigen gang. Het is leuk te horen dat ik word vergeleken met Zlatan, maar ik ben hem niet. Hij is wel mijn idool.’’ Op Euro 2008 zal de Oostenrijker de Zweed dan ook met speciale ogen volgen. ,,Natuurlijk ga ik op alle grote spelers letten, maar vooral op hem en Ronaldo. Van deze spelers kun je altijd iets leren.’’

Zijn snel opgebouwde faam in de Nederlandse beloftecompetitie bezorgde hem vorig jaar een plaatsje in de EK-selectie van de Oostenrijkse ploeg onder negentien jaar. ,,Dat was ook in eigen land. Het was mooi om mee te maken en het weer zat ook mee. Alleen jammer dat we verloren.’’ Op televisie volgde hij ook de verrichtingen van het Oostenrijkse A-elftal op weg naar Euro 2008. ,,Het was soms dramatisch en soms zag ik best goed voetbal. Alleen scoren is voor Oostenrijk een probleem’’, aldus Arnautovich, die dit seizoen nog wel eens stiekem droomde van een uitnodiging van bondscoach Josef Hickersberger. ,,Natuurlijk heb ik daarvan gedroomd. Daar droomt iedere speler van, maar als je niet wordt opgeroepen houdt het op. Ik ben wel een paar keer stand-by geweest, maar heb nooit bij de selectie gezeten.’’

De kansen voor zijn vaderland op het EK ziet Arnautovich niet zonnig in. Het zou voor hem een wonder zijn als Oostenrijk zich plaatst voor de volgende ronde. In de poule met Duitsland, Kroatië en Polen lijkt het gastland de zwakste broeder. De wedstrijd tegen buurman Duitsland is natuurlijk bijzonder, maar leeft volgens Arnautovich niet zoals bij ons Nederland-Duitsland. ,,Als Nederland tegen Duitsland speelt kijkt de hele wereld, maar als Oostenrijk tegen Duitsland speelt interesseert dat alleen de Duitsers en Oostenrijkers. Natuurlijk is het voor Oostenrijk een speciale wedstrijd, want je speelt tegen de top van de wereld.’’

De 19-jarige spits van FC Twente heeft het erg naar zijn zin in Nederland. ,,Ik vind het een mooi land en een goede club om bij te voetballen’’, vertelt Arnautovich, die in Nederland meer mogelijkheden ziet om zich als speler te ontwikkelen dan in eigen land. ,,Zeker. Het rendement is hier veel groter.’’ Na twee jaar Enschede heeft hij het Nederlandse voetbal aardig leren kennen. Over Oranje is hij positief. ,,Nederland heeft veel supersterren, zoals Sneijder, Van Nistelrooy, Van der Vaart en Heitinga en speelt voetbal van hoog niveau. Ik denk dat ze een eind kunnen komen op het EK.’’

(Foto: FC Twente)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Cristiano Ronaldo scoort voor goed doel

De Portugese vedette Cristiano Ronaldo is tijdens Euro 2008 meer dan een superster op het veld. Hij is tevens ambassadeur van de Euro 2008-wervingscampagne ‘Scoren voor het Rode Kruis’, waarmee de EK-organisatie geld bijeen wil brengen voor de slachtoffers van landmijnen in Afghanistan.

Via het internet (www.scorefortheredcross.org) kunnen hun bezoekers land helpen aan de titel ‘Meest Humane Ploeg’ door virtuele doelpunten te scoren. Zij kunnen daarmee leuke prijzen winnen. De campagne is opgezet door de UEFA en het Internationale Rode Kruis om Afghaanse landmijnslachtoffers te helpen met protheses, fysiotherapie en spraaktraining. ,,Slachtoffers van landmijnen hebben toewijding en veel moed nodig op weg naar herstel. Ik heb heel veel respect voor deze mensen en ik wil hen graag helpen’’, aldus Ronaldo. ,,Het fantastische van deze campagne is dat iedereen een winnaar is als het om geven en nemen gaat. Aan de website kunnen bezoekers veel lol beleven, terwijl ze tegelijk een verschil maken. Wat is er beter dan dat?’’ De soms op het veld wat irritant acterende vedette van Manchester United kan tijdens Euro 2008 zelf ook een duit in het zakje doen, want de UEFA doneert tevens vierduizend euro aan het Rode Kruis voor elk gemaakt doelpunt tijdens het EK-eindtoernooi.

(Foto: Nike)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Ondřej Švejdik hoopt op kans bij verjonging Tsjechië

,,Als Koller niet speelt wordt het moeilijk voor ons’’

Tsjechië komt met een ervaren team naar Zwitserland. Een team dat leunt op bekende steunpilaren als Thomas Galasek, Marek Jankulovski, Thomas Ujfalusi, Thomas Rosicky, Milan Baros en natuurlijk Jan Koller. De Tsjechen lijken hun beste tijd te hebben gehad, maar FC Groningen-verdediger Ondřej Švejdik denkt daar anders over. ,,Tsjechië kan het toernooi winnen.’’

Ondřej Švejdik speelde bij de Tsjechische topclub Mladá Boleslav, voordat hij in de zomer van 2006, als opvolger van de naar AZ vertrokken Gijs Luirink, naar FC Groningen kwam. Hij had toen geen idee waar hij terecht zou komen. ,,Ajax, Feyenoord en PSV kende ik natuurlijk wel, maar FC Groningen niet. Ik wist wel dat er in Nederland aanvallend voetbal werd gespeeld en dat trok mij wel aan’’, aldus de 25-jarige Tsjech, die zijn ogen uitkeek bij zijn eerste kennismaking met de club uit het noorden. ,,Wat een fantastisch stadion! Dat had ik echt niet verwacht.’’

Na een uitstekend debuutjaar, waarin hij 22 competitiewedstrijden speelde en vier wedstrijden in de nacompetitie, leek Švejdik een vaste waarde in de basiself van de Groningers. Na zeven competitieduels in 2007 sloeg echter begin december het noodlot toe. De verdediger brak op de training zijn ellepijp. Vervolgens kampte hij ook nog eens met heupproblemen, waardoor hij pas aan het einde van het seizoen weer inzetbaar was.

Ondřej Švejdik speelde ooit een interland voor Tsjechië onder de 21 jaar. ,,Dat was genoeg voor mij’’, lacht de sympathieke Groninger met een knipoog. ,,Daarna maakte ik de overstap naar Bohemians Praag en had ik een moeilijke periode.’’ Maar de hoge gemiddelde leeftijd van de Tsjechische selectie doet hem hopen om toch weer eens voor zijn land uit te komen. ,,Bondscoach Brückner heeft al wat verjonging doorgevoerd. Dat betekent ook een kans voor mij.’’

Hoofdrol

Op het komende EK doet Tsjechië het dus vooral met de oude vertrouwde namen met nog steeds een hoofdrol voor de boomlange spits Jan Koller. De topscorer aller tijden van het Tsjechische nationale elftal was in de EK-kwalificatie weer goed voor zes treffers. ,,Koller is onze belangrijkste speler’’, stelt Švejdik zonder twijfel vast. ,,Hij maakt veel doelpunten en is altijd een aanspeelpunt. Als hij niet speelt wordt het moeilijk voor ons.’’ Dat bleek wel op het WK 2006 toen Tsjechië het na één wedstrijd al zonder de geblesseerde Koller moest doen en vervolgens tweemaal verloor en werd uitgeschakeld. De 2.02 meter lange aanvaller heeft in clubverband een slecht seizoen achter de rug. Bij Monaco speelde hij nauwelijks en zijn overstap in de winterstop naar het tobbende FC Nürnberg leverde ook weinig succes op. In de nationale ploeg is hij echter altijd van onschatbare waarde, maar na het EK zet de 35-jarige Tsjech een streep onder zijn interlandcarričre. ,,We moeten dus een nieuwe spits vinden’’, zegt Švejdik, die veel vertrouwen heeft in de pas 20-jarige Martin Fenin. ,,Hij maakte bij zijn debuut voor Eintracht Frankfurt meteen een hattrick. Hij kon wel eens onze joker worden op het komende EK. En let ook op Marek Kulič. Hij is al 34 jaar, maar ik heb met hem gespeeld bij Mladá Boleslav. Hij is snel aan de bal en als hij wil kan hij een wedstrijd beslissen.’’

Ondanks dat veel internationals over hun top lijken behoort Tsjechië volgens Ondřej Švejdik tot de favorieten voor de Europese titel. ,,Tsjechië kan het toernooi winnen. Alleen hebben we nu veel blessures. De enige zekerheid is Petr Chech, maar die is dan ook wel heel belangrijk voor de ploeg’’, aldus de Tsjechische Groninger, die voor de komende zomer maar één grote favoriet voor de titel ziet. ,,Duitsland!’’

(Foto: Raymond Kool)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Vrolijke tweeling Trix en Flix zorgt voor sfeer in stadions

Trix en Flix zijn de officiële mascottes van Euro 2008. Een levendige en vrolijke tweeling, die door de productafdeling van Warner Bros. het levenslicht zag op 27 september 2006 in Wenen. De jonge broers hebben al heel wat congresgebouwen en voetbalvelden gezien en maken zich nu op voor het hoogtepunt van hun korte leven, het eindtoernooi van het EK voetbal.

Het olijke duo doet een beetje denken aan de mascottes Tip en Tap van het WK 1974 in Duitsland, hoewel het daar om duidelijk twee verschillende personages ging. Trix en Flix zijn een eeneiige tweeling, maar zijn wel duidelijk van elkaar te onderscheiden. Trix draagt een wit shirt met rode broek en witte kousen. Flix is gehuld in dezelfde kleurencombinatie, maar dan contra. Het karakter van beide sfeermakers op Euro 2008 verschilt ook. Flix is als voetballer meer gecontroleerd en houdt van een nette outfit. Zijn broeder Trix is een slimme en impulsieve speler, die zich niet druk maakt om uiterlijk vertoon. Zijn afgezakte kousen en zijn uit de broek hangende shirt zeggen eigenlijk voldoende. De tweeling draagt een rood masker op het hoofd, waarmee zij de wereld willen vertellen dat het niet gaat om hoe je eruit ziet maar dat wat in je hart zit telt.

Twee weken lang ging de voetbaltweeling naamloos door het leven. De organisatie van Euro 2008 kwam na een strenge voorselectie tot drie naamcombinaties en liet de keuze vervolgens over aan de bevolking in Zwitserland en Oostenrijk. De namen moesten kort, simpel en in alle talen uit te spreken zijn en bovendien de levendige en vrolijke aard van de tweeling weergeven. Trix en Flix hadden voor hetzelfde geld furore gemaakt als Flitz en Bitz of Zagi en Zigi, want de stemming draaide uit op een ware nek-aan-nek race. In totaal brachten 67.406 voetbalfans uit beide gastlanden hun stem uit via de Euro 2008-website, in McDonalds-restaurants of via de hotline van de Oostenrijkse telefoonmaatschappij. Een minieme meerderheid van 36,3 procent koos voor Trix & Flix. Flitz en Blitz kregen 33,7 procent van de stemmen en Zagi en Zigi precies 30 procent.

Tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tussen Oostenrijk en Zwitserland op 11 oktober 2006 betrad de tweeling als Trix en Flix voor het eerst een voetbalstadion en deze zomer zullen er nog vele stadionbezoeken volgen. Ook is het tweetal te zien in een muziekfilmpje, waarin zij voetballen in een stadion en dansen in de bergen op de klanken van het door Shaggy vertolkte mascottelied ‘Like a Superstar’.

(Foto: Swiss Image)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA

 

Voetbalpartijtje op hoog niveau

Op een hoogte van 3.454 meter werd exact een jaar voor de eerste speeldag van Euro 2008 het officiële startsein gegeven voor het EK-eindtoernooi op de Jungfraujoch. Op een speciaal aangelegd kunstgrasveldje namen twee teams van bekende ex-profvoetballers het tweemaal vijf minuten tegen elkaar op. De teams werden gecoacht door de bondscoaches van de gastlanden Zwitserland en Oostenrijk, Jakob Kuhn en Josef Hickersberger. Met de eeuwige sneeuw op de achtergrond eindigde het voetbalpartijtje op hoog niveau onbeslist: 5-5. Voor het team van Kuhn scoorden Stéphane Chapuisat en Michael Laudrup beiden tweemaal. Bij de tegenstander wist de Pool Dariusz Dziekanowski tweemaal het net te vinden. De overige doelpunten werden gemaakt door Andreas Herzog, Zlatko Junuzovic, Otto Konrad en David Degen.

(Foto: Swiss Image, Andy Mettler)

NAAR BOVENZIJDE PAGINA