X TERUG

VOORWOORD TOUR DE LANCE

11 juni 1993. Lance Armstrong wint de achtste etappe van de Tour de France. Zijn eerste grote profzege. Twee maanden later is hij als 21-jarige al wereldkampioen. Een groot talent toont zich. Een typisch Amerikaanse lefgozer. Een tactische onbenul. Wilskrachtig smijtend met zijn krachten. Trainend op Snickers en Coca Cola. De aanvalsdrift loont. In 1995 wint de voormalig triatleet zijn tweede Touretappe. Gedreven door de emoties rond de dood van zijn ploegmaat Fabio Casartelli. Zeges in de klassiekers San Sebastian en de Waalse Pijl volgen. Lance Armstrong is een wereldtopper.  

8 oktober 1996. Persconferentie in Austin. Het nieuws schokt. Lance Armstrong heeft kanker. Een teelbal is verwijderd. De wielerheld is emotioneel, maar strijdbaar: ‘Ik zal winnen!’ Uitzaaiingen in longen en hersenen volgen. Artsen geven weinig hoop. Maar Armstrong blijft vechten. Hij verkiest een nieuw soort chemo. Pijnlijker dan de reguliere, maar het voorkomt verwoesting van zijn sportlichaam. De wereld lijdt met hem mee. Respect tonend voor zoveel wilskracht. Armstrong herstelt wonderbaarlijk. En verbaast in 1998. Een vierde plaats in de Vuelta à Espana! Lance Armstrong is de hoop van iedere kankerpatiënt.

1999. Ploegleider Johan Bruyneel overtuigt Armstrong alles te zetten op de Tour. Zijn lichaam is er voor geschapen. Een opmerkelijk groot hart. Een uiterst effectieve zuurstofopname. De lefgozer maakt plaats voor de perfectionist. Zijn aërodynamica voortdurend verbeterend in de windtunnel. Uitgebalanceerde trainingen. Gedetailleerde parcoursverkenningen. Uitgekiende tactieken. Dit alles koppelend aan een bijna devote toewijding aan dat ene doel: de eindzege in de Tour. Lance Armstrong is het schoolvoorbeeld van een superatleet.

Zo wordt Lance Armstrong de rode draad in mijn Tourverhalen. Een lange draad die 24 juli 2005 stopt op de Champs-Elysées. Het einde van een spraakmakende carrière. Een mooi moment voor een terugblik. Niet op het indrukwekkende levensverhaal, maar op de sportieve belevenissen in ‘zijn’ wedstrijd. Zijn eerste zes overwinningen schets ik in vogelvlucht. Eindigen doe ik met de volledige verhalenserie van de Tour 2005. Verhalen over hedendaagse Tourhelden. En natuurlijk die onontkoombare rode draad. Lance Armstrong is voor altijd verweven met de Tour de France. Door hem zeven jaar lang omgedoopt tot Tour de Lance.

Raymond Kool

NAAR BOVENZIJDE PAGINA