X TERUG

RECENSIES LANCE OP Z'N BEST

BN De Stem 4-8-2005

DE TACTISCHE BESPREKING

Het is een beetje de omgekeerde wereld: internetcolumns die worden gebundeld in een boek. En daarmee van gratis naar betaald veranderen. Raymond Kool is journalist en Tour de France-fanaat. Al jaren schrijft hij tijdens de ronde elke dag een column over de etappe van die dag op zijn website (www.hetbourgondischeleven.nl/tour/tour.htm). Columns voor een klein publiek, columns die je kon lezen door even een paar keer op de muis te klikken. Nu zijn die columns gebundeld in een boek: Lance op z’n best. Het is de opvolger van ‘Lance en de rest, dat een boekje is volgens hetzelfde recept. Het gevolg: op internet zijn de verhaaltjes niet meer te lezen. Wie ze wil hebben, moet er nu voor betalen.

Maar goed, de verhaaltjes zijn het lezen dan ook wel waard. Kool schrijft de columns vanachter zijn televisie, maar weet de indruk te wekken dat hij zelf in de Tour aanwezig is. Sterker nog: dat hij vrije inloop heeft in de hotelkamers van de renners. De gebundelde columns moeten een tegenhanger zijn voor de overvloed van historische verhalen over de Tour die de afgelopen jaren verschijnen. Deze verhalen gaan allemaal over de rondes van dit millennium, rondes die nog vers in het geheugen liggen. In tegenstelling tot wat de titel van het boek doet vermoeden, gaan de verhalen niet allemaal over Lance Armstrong, ze gaan simpelweg over de koers. De columns gaan ook niet allemaal over de ronde van een bepaald jaar. Kool fladdert door de rondes van dit millennium heen. En dat werkt soms verwarrend: dan gaat het over etappe 9 in 2000, daarna opeens over rit nummer 15 in 2002.

In het boekje staan geen columns over de ronde van 2005. Die zijn nu nog gewoon te lezen op internet. Heeft u alvast de verhalen gelezen die volgend voorjaar vast in  boekvorm zullen verschijnen.

Cyril Rosman

 

Biblion recensie, B.N. Swienink 2005

De auteur, journalist, doet sinds 2000 gedurende de Tour de France dagelijks verslag van wat zich in deze wielerklassieker afspeelt. Het zijn verhalen over legendarische, tragische en ontroerende gebeurtenissen, die duidelijk maken welke impact deze hebben op de persoon, de ploeg en het hele verloop van de tour. Namen van grote en kleine renners passeren de revue waarbij duidelijk wordt welke belangen er onderling spelen, hoe er gestreden en geleden wordt om een trui, een etappe of een andere aansprekende prestatie. De lezer krijgt het gevoel er dichter bij te zijn en kan beter begrijpen en aanvoelen wat een renner ervaart en beweegt aan een dergelijke grote klus te beginnen. Anders dan de titel doet denken, gaat het om en over alle renners die de tour maken tot wat hij is. Een makkelijk leesbare verhalenbundel, die de wielerfanaat meer deelgenoot maakt van dit jaarlijkse wielerspektakel.

 

Belang van Limburg (België) juni 2005

Sommige journalisten zitten er middenin, andere verslaan de grootste wielerkermis vanuit hun luie zetel. Raymond Kool is er zo een. Vorig jaar debuteerde hij met de kortverhalenbundel Lance en de rest, nadat hij zijn Tour-impressies eerder via zijn website aan de wereld prijs had gegeven. Op het vervolg bleef het niet lang wachten. Zijn mix van verslaggeving, hoogstpersoonlijke indrukken en flashbacks zorgt voor vlot verteerbare stukjes. Geen grote literatuur, maar inhoudelijk en qua lengte perfect geschikt om de ogen even andere kost te geven tijdens de lange rechtstreekse tv-uitzendingen.

 

Fiets Sport Magazine oktober 2005

Wie van verhalen over de Tour de France houdt, die vindt wat van zijn gading in het nieuwste boek van Raymond Kool. ln LANCE OP Z'N BEST blikt Kool terug op recente edities van de Tour de France. Sinds 2000 schrijft Kool tijdens de Tour dagelijks verhalen. Die verhalen zijn gemakkelijk leesbaar, leuk en veelal herkenbaar, ln deze bundel gaan ze over sprintcowboys, balende vluchters, karaktervolle Aussies, gezegende ontsnappingen, dramatische valpartijen en chauvinistische Fransen. Lance Armstrong (ont)kleurt de laatste jaren het mooiste wielerspektakel, dus ook Kool kan niet om hem heen. Hij karakteriseert Armstrong als beste Tourplanner ooit, ongenaakbaar tijdrijder en fantastisch klimmer, uitzonderingen bevestigen de regel, in de 12e etappe van de Tour 2003 wordt hij door 'Der Jan' verslagen. En, niet Armstrong maar de Bask Iban Mayo wint op de Alpe d'Huez. LANCE OP Z'N BEST wordt uitgegeven door Uitgeverij BZZTOH en kost 12,50 euro.

 

Nederlands Dagblad 4-7-2005

RENNER PEDRO HORRILLO KLOPT ZOETEMELK EN ARMSTRONG

Als je niet beter zou weten, zou je denken, dat het schrijven van wielerverhalen de meest lucratieve job op aarde is. De laatste jaren verschijnt het ene na het andere boek in de winkels. Ook in juni en juli 2005 is dat, met de Tour de France aanstaande, niet anders.

door Edward Swier

DEN HAAG - Het erepodium van deze zomer? Joop Zoetemelk, precies 25 jaar geleden de beste in de Tour de France, en Lance Armstrong, de zesvoudig Tourwinnaar, knokten om de eer. Over beide fenomenen verscheen een drietal boeken. Maar de hoofdprijs gaat naar een andere coureur, Pedro Horrillo. En voor een grote onbekende, Cees Erkelens, is er een eervolle vermelding. De Spaanse coureur Pedro Horrillo, dit jaar in dienst van de Rabobank-ploeg en door een recente val uitgeschakeld voor Tourdeelname, schrijft voor de Spaanse krant El Pais korte, maar rake columns. Een groot deel daarvan, en een viertal portretten van collega-coureurs die Horrillo schreef, is nu vertaald en in boekvorm verschenen.

Vanaf mijn zadel heet de bundel. Horrillo klopt, hoewel fietsen toch echt zijn beroep is en schrijven een hobby, de concurrentie met gemak. Filosofisch zonder zweverig te worden. Ironisch zonder flauw te zijn. Zoveel origineler, poëtischer ook, dan de boeken die bijvoorbeeld over Lance Armstrong verschenen. Zowel de Brit John Wilcockson, sinds jaar en dag in de VS werkzaam, als Raymond Kool keek nog eens terug op de Tour van 2004. Wilcockson kroop in het wiel van Armstrong, hield daarbij de chronologie van de Ronde keurig in ere en noteerde, duidelijk voor zijn Amerikaanse lezer, buiten een prettige sfeertekening ook de nodige Tourfeitjes uit een ver verleden. Raymond Kool deed, op eigen bodem, zo’n beetje hetzelfde. Voor zijn website schreef hij de afgelopen jaren dagelijks verhalen over de Tour. Vorig jaar al verscheen een deel daarvan in gedrukte vorm, dit jaar opnieuw. De Tour van 2004, Armstrongs zesde zege alweer, krijgt alle aandacht, maar ook tal van andere memorabele ritten uit dit millennium.

Beide boeken van beroepsauteurs missen echter het originele dat Horrillo wel weet te brengen. Ook Linda Armstrong Kelly, inderdaad de moeder van, is van nature geen schrijfster. Haar boek Geen berg te hoog draagt de typisch Amerikaanse ondertitel Het levensverhaal van een sterke moeder. De wielerliefhebber zal niet direct warm lopen voor het boek waarin zinnen staan als ,,Mijn zoon was mijn redding. Door me aan hem te binden gaf ik mezelf vrijheid. Hem opvoeden maakte mij een beter mens.’’ De boeken over Joop Zoetemelk zijn stuk voor stuk wel origineel. Mart Smeets reconstrueerde de Tour van 1980, Fred van Slogteren stelde zichzelf voor de zware taak een complete biografie over de laatste Nederlandse Tourwinnaar te maken. In De Muur, gemaakt door en voor de echte liefhebber, staan echter andermaal de leukste verhalen. Zoetemelk, de regelmaat en misschien zelfs wel saaiheid zelve, krijgt er zowaar kleur van op zijn gezicht. Philip Freriks legt bijvoorbeeld uit wat dat ‘pfff’van Zoetemelk eigenlijk betekent. Dachten wij altijd dat hij het even niet meer wist, volgens Freriks is ‘pfff’ in het Frans ,,zo veelzeggend dat je er eigenlijk niets meer aan toe te voegen hebt.’’

In het gezelschap van Zoetemelk, Armstrong en Horrillo is Cees Erkelens de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt. Historicus Jan de Bas schreef een biografie over de Nederlandse wielerkampioen van 1912, zijn opa. Het werd een gedegen, haast wetenschappelijk boek ,,over een man die een twee-eenheid vormde met zijn rijwiel.’’ Het is niet voor niks het dikste van alle nieuwe wielerboeken. De Bas geeft en passant een duidelijke schets van de samenleving tussen 1900 en 1960. Interessant voor zowel de Libelle-lezeres, de geschiedenisfreak als de in historische verhalen geïnteresseerde wielerliefhebber.

NAAR BOVENZIJDE PAGINA