INTERVIEWS TOUR DE LANCE
De Gooi en Eembode - MSN Geldzaken
De Gooi en Eembode 29-6-2006
Tour de Lance, Kool’s derde verhalenbundel over Tour de France
TERUGBLIK OP DE ZEVEN TOURZEGES VAN 'THE BOSS'
De Tour de Lance wordt weer de Tour de France. Schrijver Raymond Kool kijkt al reikhalzend uit naar de komende Tour waar volgens hem een spannende strijd zal ontbranden om de door Lance Armstrong verlaten troon. De Amerikaanse Tourheerser zal de komende weken nog veelvuldig over de tong gaan en wie zijn imposante Tour carričre nog eens wil herbeleven mag Kool’s nieuwste verhalenbundel ‘Tour de Lance’ niet missen. Hierin blikt de freelance wielerjournalist op zijn eigen wijze nog eens terug op de zeven Tourzeges van ‘The Boss’, maar laat ook de andere helden van ’s werelds grootste wielerevenement uitgebreid aan bod komen.
‘Tour de Lance’ is na ‘Lance en de rest’ en ‘Lance op z’n best’ alweer het derde boek van Raymond Kool bij de Haagse uitgeverij BZZTôH. Hoewel de titels van zijn boeken anders doen vermoeden gaan de verhalen van Kool absoluut niet alleen over Armstrong. Al sinds 2000 kruipt de Almeerse schrijver in de maand juli dagelijks uren achter zijn tv-toestel om alle indrukken, gevoelens en feiten rond de Tour in zich op te nemen. ,,Die gooi ik dan in mijn hersenpan en na flink wat roeren ontstaat er binding tussen de belangrijkste en leukste gebeurtenissen. En dat zet ik op papier. Met een kwinkslag of een rode draad. Natuurlijk speelt Armstrong een voorname rol in mijn verhalen. Net als voor de renners was Lance ook voor mij onontkoombaar. Maar de meeste verhalen gaan gewoon over de Tour de France en alles wat daar omheen hangt. Over de helden van de dag, de tragiek, de historie en de randgebeurtenissen. Kortom alles wat de Tour zo fantastisch maakt.’’
In vergelijking met de voorgaande verhalenbundels heeft ‘Tour de Lance’ wel het hoogste Armstrong-gehalte. Kool beschrijft niet het levensverhaal van deze veelbesproken kankeroverwinnaar, maar schetst zijn sportieve belevenissen op Franse bodem. Natuurlijk passeren zijn verbazingwekkende rentree in het Tourpeloton in 1999, zijn etappezeges en zijn recordaantal eindoverwinningen de revue. Maar ook zijn bijna fatale hongerklop op de Joux-Plane, zijn angstige ritje door het weiland na de val van Beloki, zijn fameuze koffiemolentred, zijn haatliefde verhouding met de Fransen en de voortdurende dopingbeschuldigingen aan zijn adres.
Naast de triomftochten van Armstrong is er in ‘Tour de Lance’ vooral veel aandacht voor de laatste editie van de Tour. Hierin behaalde Armstrong zijn ongelooflijke zevende overwinning, maar maakte Pieter Weening zijn belofte waar met een dagzege, kampte spurtbom Tom Boonen met helse kiespijn, hield Karsten Kroon opnieuw een wrange bijsmaak over aan een bergtrui, werd Georg Totschnig een godheid in Oostenrijk, koerste grappenmaker Dave Zabriskie in het geel en waarde de geest van De Kneet rond, in en om Albi. Kool beschrijft het allemaal. ,,Dat is ook het leuke van de Tour. Iedere dag heeft vele verhalen. Natuurlijk gaat het allemaal om de gele trui, maar er zijn zoveel wedstrijdjes in de wedstrijd. De Tour is de belangrijkste wielerkoers. Vergelijkbaar met het WK in het voetbal. Iedereen wil een graantje succes meepikken. Etappes zijn net zo belangrijk als een beroemde klassieker. De groene trui levert altijd een geweldig gevecht op. Met succes in de Tour maak je naam. Zo is er elke dag strijd en enorm veel te beleven voor wie verder kijkt dan alleen het algemeen klassement. Daarom is het ook zo’n fantastische koers om over te schrijven’’, aldus Kool.
De Almeerder zou het spektakel best eens van binnenuit willen meemaken, maar verkiest toch liever zijn televisietoestel. ,,Daar zie je alles tot in de perfectie. De aanvallen, de tactische zetten, het afzien, de grimassen op het gelaat, de euforie, de verslagenheid…. Als je in de Tour zelf zit als journalist mis je veel van de koers. Of je kijkt in een bedompt zweterig hok naar dezelfde tv-beelden als thuis op de bank. Natuurlijk zou het prachtig zijn om exclusieve citaten en verhalen van renners te kunnen vergaren, maar die kans is zeer klein. De tv-verslaggevers hebben de macht en zijn één van de weinigen die snel toegang hebben tot de renners. De rest staat er naast en schrijft mee. Sla de dagbladen er de volgende dag maar op na. De meeste quotes heb je een dag eerder letterlijk al gehoord op de tv. Bovendien ben ik er niet op uit om nieuwtjes te scoren. Ik beschrijf op mijn eigen manier wat ik zie, hoor en lees. Ik probeer mij te verplaatsen in de renners. Let op kleine details en diep die uit. Vorig jaar schreef een recensent dat ik de verhalen weliswaar vanachter mijn tv-toestel schrijf, maar de indruk weet te wekken zelf in de Tour aanwezig te zijn. Sterker nog, dat ik vrije inloop zou hebben in de hotelkamers van de renners. Dat vond ik wel een mooi compliment.’’
De komende Tour de France kan volgens Raymond Kool wel eens een hele spannende worden. ,,Jan Ullrich en Ivan Basso zijn de grote favorieten. Als Basso zo rijdt als in de Giro is hij de te kloppen man, maar Ullrich heeft in de Ronde van Zwitserland ook zijn topvorm getoond. Hij lijkt sterker in de tijdritten. De vraag is ook of Basso niet te vermoeid is geraakt in de Giro, maar met een ploegleider als Bjarne Riis weet hij zonder twijfel wat hij wel en niet kan. Het zal heel ‘close’ worden tussen hem en Ullrich, maar er is een grote groep outsiders. Valverde en Cunego zijn sterk en jong, maar komen waarschijnlijk in de tijdritten tekort. Vinokourov heeft alles op de Tour gezet en kan met zijn aanvallen de koers op zijn kop zetten. Bovendien is hij getergd door de dopingperikelen rond zijn ploeg. En dan zijn er nog de gevaarlijke Amerikaanse allrounders Landis en Leipheimer, die in goede vorm steken. En vlak Armstrong’s opvolgers bij Discovery Channel niet uit. Popovych is misschien nog wat te onervaren, maar let op Savoldelli!’’ Naast de strijd om het geel kijkt Kool zoals ieder jaar ook weer uit naar het gevecht om de groene trui. ,,Boonen is de grote favoriet, maar ik geef McEwen ook een grote kans. De winnaar van vorig jaar, Thor Hushovd, is het meest allround. Als hij in de massasprints dicht bij Boonen en McEwen kan blijven kan hij wellicht toeslaan in de zwaardere etappes. Rasmussen lijkt weer de man voor de bergtrui. De weer opgebloeide Fransman Moreau zal zeker ook weer een poging wagen en als ‘dark horse’ zet ik mijn geld op Contador’’, aldus de voorspelling van de schrijver.
Ook gepubliceerd in:
Zondagochtendblad Almere 02-07-2006
MSN Geldzaken & Ondernemen 7-7-2006
WIELERJOURNALIST RAYMOND KOOL
Journalist Raymond Kool kon zijn passie voor het wielrennen niet bij zijn eigen krant kwijt. Daarom startte hij in 2000 al zijn weblog 'Tourverhalen On-line'. Inmiddels is hij freelancer en ligt zijn derde wielerboek 'Tour De Lance' in de boekhandel. Daarin kruipt hij in de huid van veelvuldig Tourwinnaar Lance Armstrong. Kool heeft zo'n inlevingsvermogen dat hij al zijn gepassioneerde Tourverhalen kan schrijven op basis van de tv-uitzendingen van de Tour.
Meer vrijheid als freelancer betekende voor Kool wel dat de creditcard de deur uit moest. Want met Tourspelletjes won hij tot nu toe niet meer dan een waardebon bij zijn regionale krant. Geen verre reizen meer naar Azië, maar met de tent door de Provence. Maar zelf fietsen rondom zijn tweede huis in Frankrijk is ook leuk: "Mijn beste prestatie is de beklimming van de Col de Forclaz, een colletje van de tweede categorie. Ook al had het met echt fietsen niet veel te maken, zo vaak moest ik van de fiets om uit te hijgen…"
Je
kijkt het liefst op tv naar de Tour. Je was zelfs niet in Valkenburg… Waarom?
"Langs het parcours zie je maar
een fractie van de koers. De bank voor de buis is de mooiste wielertribune.
Vraag dat maar aan coryfeeën als Eddy Merckx en Peter Post!"
Is
de Tour dit jaar nog wel leuk na het dopingschandaal?
"'De Tour wacht op niemand' zijn
de gevleugelde woorden. Helden komen en gaan. Doping is zo oud als de
wielersport zelf. Bedriegers zullen er altijd blijven. Het hoort bij het leven,
dus ook bij het wielrennen. Door het schorsen van Ullrich en Basso is de strijd
in de Tour nu opener dan ooit. Dus zeker leuk!"
Wielerboeken schrijven - is dat meer hobby of echt om rond te komen?
"Het is begonnen als hobby en dat
is het nog steeds. De verdiensten zijn leuk meegenomen, maar rijk word je er
zeker niet van. Of je moet Mart Smeets heten!"
Heb je nog een financiële tip?
"Tel je vaste lasten per jaar op.
Deel dat door twaalf en zet dit bedrag maandelijks weg op een aparte rekening.
Zo houd je goed overzicht, raak je niet snel in de schulden en voorkom je veel
financiële stress."
Tenslotte: Wie wint de Tour dit jaar, en wie worden bergwinnaar en
puntenwinnaar?
"Ik gok op geel in Parijs voor
Floyd Landis, Ivan Parra als bergkoning, en puntenwinnaar Daniele Bennati."